Metecno ja Fastems sopimukseen – Metecno Oy

Metecno Oy ja Fastems Oy Ab sopimukseen Valmetin erikoistyöstökoneiden perinnön vaalimisesta

01.09.2022

Teollisuuden erikoiskonevalmistaja Metecno Oy ja CNC-automaatioratkaisujen johtava toteuttaja Fastems Oy Ab ovat allekirjoittaneet sopimuksen Fastemsin ja sen edeltäjän Valmet Factory Automationin valmistamien erikoistyöstökoneiden jälkimarkkinapalveluista. Sopimuksen mukaisesti Metecno saa Fastemsilta kaiken erikoistyöstökoneisiin liittyvän teknisen informaation ja ottaa samalla vastatakseen tähän asti Fastemsin huoltamien, käytössä olevien suomalaisvalmisteisten erikoistyöstökoneiden tulevat modernisointi- ja huoltotarpeet niiden elinkaaren päähän.

Vuonna 2008 perustettu Metecno Oy on uuden polven suomalainen CNC-työstökoneiden valmistaja, joka suunnittelee ja valmistaa erikoiset metallintyöstökoneet yrityksille mittatilauksena. Valmistuneiden koneiden joukosta löytyvät muun muassa säteilyn kestävä CNC-etäjyrsin VTT:n kuumakammioon, CNC-laserhitsauskone ja pian asennettava CNC-työstökeskus Posiva Oy:lle käytetyn ydinpolttoaineen kapselointilaitokseen.

Valmetin historia suomalaisena työstökoneiden valmistajana on vastaavasti pitkä ja kunniakas. Juuret lähtivät Nokian Linnavuoren moottoritehtaan työkaluosastosta 1950-luvulla ja 1970-luvulta lähtien yritys valmisti erikoistyöstökoneita eri teollisuudenalojen tarpeisiin. Tätä perinnettä Fastems Oy Ab jatkoi aina vuoteen 2010 saakka toimittaen erikoistyöstökoneita useisiin eri maihin ja maanosiin.

”Koen asian kunniatehtävänä ylläpitää ja jatkaa hienoja suomalaisia työstökoneperinteitä. Hyödynnämme tulevien MeteCNC®-koneiden suunnittelussa Valmetin suomalaisinsinööripolvien teknisiä oivalluksia ja autamme yrityksiä pitämään suomalaisvalmisteiset työstökoneet teollisessa työssä hamaan loppuun saakka”, kommentoi Metecnon toimitusjohtaja Matti Metsähonkala.

”Yhteistyö Metecnon kanssa turvaa yhä käytössä olevien koneiden jälkimarkkinapalvelut ja on myös osa luonnollista jatkumoa Fastemsin polulla keskittyä CNC-automaatiotoimituksiin. Olemme vakuuttuneita, että Metecno tarjoaa hyvän kodin vuosikymmenten aikana kerääntyneelle tiedolle ja teknisille ratkaisuille”, toteaa Fastemsin VP Service Markku Lindeman.

Arvokasta suomalaista teollisuushistoriaa siirtyy sopimuksen myötä Metecno Oy:n haltuun, kun koneiden alkuperäiset valmistuspiirustukset siirtyvät Metecno Oy:n hallintaan. Nämä piirustukset ja koneiden muu tekninen informaatio tulevat jatkossakin olemaan teollisuushistoriasta kiinnostuneiden tutkijoiden saatavilla.

Matti Metsähonkala, toimitusjohtaja, Metecno
matti.metsahonkala@metecno.fi | 040 588 5648

Esa Karppi, Director, Service Sales, Fastems
esa.karppi@fastems.com | 050 529 3102