Uutiset – Teollisuuden erikoiskonevalmistaja – Metecno Oy

Uutiset

Metecno Oy ja Fastems Oy Ab sopimukseen Valmetin erikoistyöstökoneiden perinnön vaalimisesta

01.09.2022

Teollisuuden erikoiskonevalmistaja Metecno Oy ja CNC-automaatioratkaisujen johtava toteuttaja Fastems Oy Ab ovat allekirjoittaneet sopimuksen Fastemsin ja sen edeltäjän Valmet Factory Automationin valmistamien erikoistyöstökoneiden jälkimarkkinapalveluista. Sopimuksen mukaisesti Metecno saa Fastemsilta kaiken erikoistyöstökoneisiin liittyvän teknisen informaation ja ottaa samalla vastatakseen tähän asti Fastemsin huoltamien, käytössä olevien suomalaisvalmisteisten erikoistyöstökoneiden tulevat modernisointi- ja huoltotarpeet niiden elinkaaren päähän.

Vuonna 2008 perustettu Metecno Oy on uuden polven suomalainen CNC-työstökoneiden valmistaja, joka suunnittelee ja valmistaa erikoiset metallintyöstökoneet yrityksille mittatilauksena. Valmistuneiden koneiden joukosta löytyvät muun muassa säteilyn kestävä CNC-etäjyrsin VTT:n kuumakammioon, CNC-laserhitsauskone ja pian asennettava CNC-työstökeskus Posiva Oy:lle käytetyn ydinpolttoaineen kapselointilaitokseen.

Valmetin historia suomalaisena työstökoneiden valmistajana on vastaavasti pitkä ja kunniakas. Juuret lähtivät Nokian Linnavuoren moottoritehtaan työkaluosastosta 1950-luvulla ja 1970-luvulta lähtien yritys valmisti erikoistyöstökoneita eri teollisuudenalojen tarpeisiin. Tätä perinnettä Fastems Oy Ab jatkoi aina vuoteen 2010 saakka toimittaen erikoistyöstökoneita useisiin eri maihin ja maanosiin.

”Koen asian kunniatehtävänä ylläpitää ja jatkaa hienoja suomalaisia työstökoneperinteitä. Hyödynnämme tulevien MeteCNC®-koneiden suunnittelussa Valmetin suomalaisinsinööripolvien teknisiä oivalluksia ja autamme yrityksiä pitämään suomalaisvalmisteiset työstökoneet teollisessa työssä hamaan loppuun saakka”, kommentoi Metecnon toimitusjohtaja Matti Metsähonkala.

”Yhteistyö Metecnon kanssa turvaa yhä käytössä olevien koneiden jälkimarkkinapalvelut ja on myös osa luonnollista jatkumoa Fastemsin polulla keskittyä CNC-automaatiotoimituksiin. Olemme vakuuttuneita, että Metecno tarjoaa hyvän kodin vuosikymmenten aikana kerääntyneelle tiedolle ja teknisille ratkaisuille”, toteaa Fastemsin VP Service Markku Lindeman.

Arvokasta suomalaista teollisuushistoriaa siirtyy sopimuksen myötä Metecno Oy:n haltuun, kun koneiden alkuperäiset valmistuspiirustukset siirtyvät Metecno Oy:n hallintaan. Nämä piirustukset ja koneiden muu tekninen informaatio tulevat jatkossakin olemaan teollisuushistoriasta kiinnostuneiden tutkijoiden saatavilla.

Lisätiedot:

Matti Metsähonkala, toimitusjohtaja, Metecno
matti.metsahonkala@metecno.fi | 040 588 5648

Esa Karppi, Director, Service Sales, Fastems
esa.karppi@fastems.com | 050 529 3102


Lue myös nämä


Metecno Oy vahvistuu konetekniikan DI Mathias Mikkosella

30.05.2022

Lue lisääPunkalaitumelta kotoisin oleva Mathias Mikkonen on konetekniikan tuore DI sekä Metecnon uusin rekrytointi. Tällä rekrytoinnilla pyritään vastaamaan Metecno Oy:n kasvaneeseen tilauskantaan.

DI Mathias Mikkonen tuli Metecnoon alunperin tekemään opintojensa päättötyötään eli suunnittelemaan MeteMAN® Nivelpuomikeventimen uutta mallia. Onnistuneen projektin päätyttyä molemmilla osapuolilla oli halua jatkaa, ja Mathias onkin jo aloittanut työnsä Metecnon kokoaikaisena mekaniikka- ja robotiikkasuunnittelijana. Mathias tulee antamaan vahvan panoksensa niin tulevien projektien mekaniikka- kuin robotiikkasuunnitteluun.

”Olen saanut palkattua viime vuosina todella päteviä osaajia tällä mallilla. Opinnäytetyön aikana opiskelijat ovat voineet osoittaa koko henkilökunnalle osaamistaan ja miettiä tykönään, olisiko tämä heidän juttunsa pitkällä tähtäimellä. Samalla he ovat nähneet aitiopaikalta ja saaneet oppia siitä, miten teollisuuden kaipaamia vaativia, standardit täyttäviä erikoiskoneita oikein toteutetaan. Tämä on kuin esimerkki 1 + 1 = 3 laskusta”, kommentoi toimitusjohtaja Matti Metsähonkala.


Bureau Veritas on sertifioinut ISO 9001:2015 johtamisjärjestelmämme

27.10.2021

Lue lisää


Metecno Oy ISO 9001:2015 -sertifioitu.

Voimme iloksemme julkistaa Metecno Oy:n tulleen auditoiduksi Bureau Veritaksen toimesta kiitettävin tuloksin viime viikolla. Auditoinnissa todettiin Metecno Oy:n täyttävän johtamisjärjestelmästandardi ISO 9001:2015:n vaatimukset erikoiskoneiden myynnin, suunnittelun ja valmistuksen osalta.

Asiakasyrityksillemme tämä verifioitu tunnustus antaa ennen kaikkea varmuuden siitä, että kaikki tuottamamme erikoiskoneet läpäisevät tiukat laadunhallintaprosessit ennen toimituspäivää ja siten erikoiskoneidemme korkeaan loppulaatuun voi luottaa.

Laadunhallinta on koneteknologiayritykselle toiminnan kulmakivi muutenkin, joten sertifikaatin saaminen ei sinänsä muuttanut mitään toiminnassamme. Teimme tuotantoketjun eri vaiheisiin tavallisia täsmennyksiä ja kehitystoimenpiteitä, joita jokaisen kehittyvän yrityksen tulisi tehdä muutenkin jatkuvasti.

Sertifiointi tulee olemaan perusta, jonka pohjalta jatkamme prosessiemme kehittämistä. Pyrimme tarjoamaan asiakkaillemme niin parhaan mahdollisen ostokokemuksen kuin myös käyttäjäkokemuksen tuotteistamme.

Lisätiedot:

Matti Metsähonkala, toimitusjohtaja
020 741 6210
matti.metsahonkala@metecno.fi


Metecno Oy jatkoi kasvuaan vuonna 2020

09.04.2021

Lue lisää


Metecno Oy toimintavuosi 2020.
Vuoden 2020 tilinpäätös on saatu yksiin kansiin. Metecno Oy saavutti viime vuonna ensimmäistä kertaa yrityksen historiassa yli miljoonan euron liikevaihdon ja tilikauden tulos painui reilusti plussan puolelle. Sen lisäksi, että yritys jatkoi numeroiden valossa kasvuaan, myös brändimielikuva teollisuuden erikoiskonevalmistajasta vahvistui uusien kumppanuussopimusten ja tilausten myötä.

Toimintavuoden 2020 talouden tunnusluvut Metecno Oy:ssä olivat kauttaaltaan melko hyvät. Liikevaihdon muutos oli n. 54%, liikevoitto yli 7% ja tilikauden tulokseksi muodostui 49 000 euroa.

”Kun lähdin rakentamaan uusia toimitiloja, tavoitteena oli nostaa yritys kokonaisuudessaan uudelle tasolle. Ennätyksellisen miljoonan euron liikevaihdon saavuttamisen myötä tuntuu, että tavoite on ainakin osittain toteutunut”, iloitsee toimitusjohtaja Matti Metsähonkala. ”Nämä luvut hyväksytään, mutta niihin ei tyydytä. Nälkää jäi, joten lähdemme tavoittelemaan vuonna 2021 jälleen yrityksen historian parasta vuotta.”

Vuoden kohokohtia oli eittämättä sopimus Posivan kanssa eli robotisoidun koneistusaseman kokonaistoimitus käytetyn ydinpolttoaineen kapselointilaitokseen, ja tilaus ennennäkemättömän MeteCNC®-erikoiskoneen kokonaistoimituksesta. Molemmat projektit etenivät suunnitellusti vuonna 2020 ja tulevat valmistuessaan toimimaan Metecno Oy:n erikoiskonevalmistuksen lippulaivoina.

Henkilöstöpuolella tilanne pysyi vakaana ja tuttu henkilöstö pysyi kasassa kartuttaen osaamistaan uusilla ohjelmistoilla ja menetelmillä. Yrityksen henkilöstömäärä kasvoi yhdellä insinöörillä, lisäksi Metecno kykeni tarjoamaan neljälle opiskelijalle harjoittelupaikan. Perheyrityksen identiteetti vahvistui myös, kun yrityksen toinen omistaja, Marika Metsähonkala, siirtyi vuoden vaihteessa taustalta vahvistamaan Metecnon päivittäistä operatiivista puolta.

Kasvun ja kehityksen merkkinä yrityksessä käynnistettiin vuoden 2020 puolella projekti ISO 9001 -sertifioinnin hankkimiseksi, mikä odotetaan saatettavan onnistuneesti päätökseen vuoden 2021 aikana. Erityisen merkittävä yksittäinen toimi toimintavuotena oli ketjupussipakkauskoneen tuoteoikeuksien osto Jujoma Oy:ltä. Kone on saanut paljon kiinnostusta osakseen ja tänä keväänä tuotekehitystyön tuloksena rakentuvaan seuraavan sukupolven malliin kohdistuu selkeitä myyntiodotuksia.


CNC-ohjausten tarjontamme kasvaa HEIDENHAINin TNC-ohjauksilla

12.03.2021

Lue lisää


Heidenhainin CNC-ohjaukset MeteCNC-koneisiin.
CNC-ohjaus on yksi merkittävimmistä osa-alueista täysiverisen työstökoneen toiminnassa. Laajennamme CNC-ohjausten tarjontaamme HEIDENHAINin TNC-ohjauksilla, jotka tarjoavat omat erityishyötynsä koneenrakennukseen ja koneella operointiin. Jatkossa asiakkaamme voivat valita tarvitsemansa ohjauksen ja jopa ohjelmointikielen HEIDENHAINin laadukkaasta valikoimasta, on yrityksen tarve sitten työstökeskus, avarruskone, jyrsin tai vaikka porakone.

HEIDENHAINin ohjauksista TNC 640 soveltuu erityisesti jyrsinkoneisiin, sorvaaviin jyrsinkoneisiin, suurnopeustyöstöön tai jopa koneisiin, joissa voi olla 24 akselia ja kaksi karaa. TNC 128 -ohjaus taas tarjoaa kompaktin, monipuolisen janaohjauksen kolmella ohjatulla akselilla ja ohjatulla karalla. Tämä ohjaus ei vaadi ohjelman kirjoittamista, vaan akseleita voi ajaa myös manuaalisesti.

HEIDENHAINilla voidaan luonnollisesti suorittaa G-koodia, mutta sen oma Klartext-ohjelmointikieli tarjoaa helpon keinon tehdä ohjelmaa myös koneen äärellä. Tämä on erityisen suuri etu, kun sarjakoot ovat pieniä tai jopa yksittäissarjoja.

HEIDENHAIN on perinteikäs saksalainen mittalaitteiden kehittäjä ja ollut edustettuna Suomessa jo yli 40 vuoden ajan. 1970-luvun puolivälistä lähtien HEIDENHAIN on ollut yhä merkittävämpi työstökoneiden ohjausten ja servokäyttöjen valmistaja.

Lue lisää HEIDENHAINin CNC-ohjauksista täältä.

Lisätiedot:

Matti Metsähonkala, toimitusjohtaja
020 741 6210
matti.metsahonkala@metecno.fi


Metecno Oy toimittaa robotisoidun koneistusaseman Posiva Oy:n kapselointilaitokseen

12.10.2020

Lue lisääTeollisuuden erikoiskonevalmistaja Metecno Oy ja ydinjätehuollon asiantuntija Posiva Oy ovat allekirjoittaneet sopimuksen robotisoidun koneistusaseman kokonaistoimituksesta. Sopimuksen mukaisesti Metecno Oy suunnittelee, valmistaa ja asentaa koneistusaseman Posivan käytetyn ydinpolttoaineen kapselointilaitokseen. Sopimuksen arvo on rahallisesti merkittävä ja sen arvioitu työllistämisvaikutus on useita henkilötyövuosia.

Koneistusasema koostuu robotin palvelemasta räätälöidystä CNC-ohjatusta työstökeskuksesta, jonka tehtävänä on varmistaa ONKALOon® loppusijoitettavien polttoainekapseleiden mitat ja pinnanlaatu. MeteCNC®-erikoiskone jyrsii pois kapselista hitsauksessa jääneet epätasaisuudet, jonka jälkeen asema suorittaa kapselin mittojen ja pinnanlaadun tarkastuksen. Robotti hoitaa prosessissa muita aputehtäviä, kuten NDT-mittalaitteiden käsittelyn ja jyrsittyjen lastujen imuroinnin. Käytännössä koneistusasema suorittaa kapseleiden loppusijoitusprosessissa tärkeän vaiheen, sillä vain täysin virheettömällä pinnalla varustetut kapselit voidaan laskea ONKALOon®.

Aiemmin Metecno Oy on ainoana Suomessa toimittanut CNC-ohjatun työstökoneen radioaktiivisen materiaalin käsittelyyn VTT:n kuumakammioon. Kuten siinäkin projektissa, myös tässä on haasteena valmistaa ennalta määrätyssä aikataulussa uniikki, säteilyn kestävä ratkaisu.

”Haaste olla osaltaan turvaamassa käytetyn ydinpolttoaineen turvallinen loppusijoitus on suuri, mutta koko henkilöstömme suhtautuu projektiin innolla. Posiva on alansa edelläkävijä loppusijoitusratkaisussa ja neuvottelut sopimuksesta sujuivat alusta alkaen myönteisessä hengessä. Samalla sopimus alleviivaa Metecno Oy:n asemaa Suomen johtavana räätälöityjen CNC-koneiden kokonaistoimittajana”, kommentoi Metecno Oy:n toimitusjohtaja Matti Metsähonkala.

”Metecno on Posivalle uusi mielenkiintoinen toimittaja, joka vakuutti Posivan neuvotteluissa koneistusosaamisellaan. Sopimusneuvottelut etenivät hyvässä yhteishengessä. Samaa odotamme myös projektilta”, kertoo Posiva Oy:n hankintapäällikkö Jussi Näveri.

Robotisoitu koneistusasema valmistuu vuoden 2022 lopulla, jolloin se asennetaan heti käyttöön.

Lisätiedot:

Matti Metsähonkala, toimitusjohtaja
020 741 6210
matti.metsahonkala@metecno.fi


Ketjupussipakkauskoneen tuoteoikeudet Metecno Oy:lle

04.09.2020

Lue lisää


Pakkauskone.

Pitkään teollisuuden pakkauskoneita valmistanut ja myynyt Jujoma Oy:n toimitusjohtaja Juhani Ikonen on päättänyt siirtyä eläkkeelle ja samassa yhteydessä myydä suunnittelemansa ketjupussipakkauskoneen tuoteoikeudet Metecno Oy:lle. Sopimuksen mukaisesti Metecno Oy valmistaa, myy ja vastaa ketjupussipakkauskoneen tuotekehityksestä jatkossa Suomessa.

Ketjupussipakkauskoneen juuret juontavat 2000-luvun alkupuolelle, jolloin Juhani myi konetta Kepakko-nimellä. Useat messut ja ulkomaatkin tulivat tutuiksi pakkauskonetta tarvitsevia tavatessa. Jujoma Oy:n palvelutarjontaan kuului pitkään myös monet muut tuotteet, mutta lopulta syntyi päätös keskittää yrityksen voimavarat vain ketjupussipakkauskoneeseen vuonna 2012. Pitkän kehitystyön tuloksena vuonna 2009 lanseerattu pakkausratkaisu on löytänyt hyvän jalansijan pakkausmarkkinoilta ja tarve ratkaisun valmistukselle on kasvava.

”Kone itsessään on yksinkertainen, huoliteltu ja tehokas, mutta kuten kaikki muutkin laitteet, sitä pitää oppia käyttämään, säätämään ja huoltamaan. Vaikka luovunkin itse tuotteesta, jatkan vielä koneiden käyttö-, huolto- ja varaosapalvelua”, tuumii Juhani. ”Tai no, taitaa Metecno pian saada nekin hommat”, lisää hän nauraen.

”Juhani on suunnitellut hienon koneen, jota on innostavaa lähteä edelleen kehittämään”, lisää Matti Metsähonkala. ”Kun hän katsoi meidän olevan sellainen yritys, jolle voisi luovuttaa elämäntyönsä jatkon, ei tarjotusta kunniasta voinut tietenkään kieltäytyä. Olemme jo viimeisimpään koneeseen tehneet muutamia parannuksia ja yrityksemme periaatteiden mukaisesti emme tyydy niihin, vaan jatkamme kehitystyötä jokaisen esiin nousevan tarpeen pohjalta. Noin 40 myytyä konetta kertoo määränä siitä, että kone on ratkaisuna tarpeellinen ja kiinnostava.”

Tiedustelut pakkauskoneesta

Matti Metsähonkala, toimitusjohtaja
020 741 6210
matti.metsahonkala@metecno.fi


Metecno Oy ja Convergent Information Technologies GmbH yhteistyöhön AUTOMAPPPS-ohjelmistolla

18.05.2020

Lue lisääAUTOMAPPPS on robottien ohjelmointiin suunniteltu ohjelmistoperhe, joka tarjoaa edistyneitä keinoja muun muassa robottien etäohjelmointiin ja reaktiiviseen robottiohjelmointiin kuten bin-picking:iin. AUTOMAPPPS mahdollistaa aiempaa nopeamman, helpomman ja jopa täysin automatisoidun ulkoisia antureita hyödyntävän robottiohjelmoinnin, mikä hyödyttää yrityksiä monin tavoin.

Ohjelmisto tukee yli 15:n robottivalmistajan tuotteita ja sen sovellusmahdollisuudet eri työprosesseissa ovat hyvin laajat: muun muassa maalaus/jauhemaalaus, hionta, kiillotus, muu pintakäsittely, merkkaus, puhdistus, korkeapainepesu, purseenpoisto, tarkastus, laadunvalvonta, työkappaleiden 3D-mittaus, bin-picking ja pick-and-place ovat prosesseja, joiden optimointiin AUTOMAPPPS on erinomainen työkalu.

Metecno Oy käyttää jatkossa AUTOMAPPPS-ohjelmistoa osana teollisuusautomaatio-, robotiikka- ja erikoiskoneratkaisujaan, sillä se mahdollistaa entistä korkealaatuisemmat ja kustannustehokkaammat lopputulokset asiakkaille. Convergent Information Technologies GmbH:n kanssa tehdyn sopimuksen myötä Metecno Oy toimii myös AUTOMAPPPS-tuotteen ja siihen liittyvien palveluiden, kuten ohjelmointi-, koulutus- ja käyttöönottopalveluiden, virallisena jälleenmyyjänä Suomessa.

Sopimus vankistaa Metecno Oy:n asemaa laadukkaana palveluntarjoajana robotiikan uusimpien sovellusten parissa/integraattorina. Ennen kaikkea sopimus parantaa Metecno Oy:n edellytyksiä auttaa yrityksiä tehostamaan tuotantoaan laajasti robotiikan keinoin.

Lue lisää AUTOMAPPPS-ohjelmistosta: http://convergent-it.com/


Omronin yhteistyörobotit jatkossa Metecnolta

02.03.2020

Lue lisää


Omronin yhteistyörobotit Metecnolta.
Metecno Oy ja Omron Electronics Oy ovat solmineet kumppanuussopimuksen yhteistyörobottien toimittamisesta teollisuuteen osana tehokkaita, turvallisia kone- ja automaatioratkaisuja.

Yhteistyöroboteilla on paljon potentiaalia tehostaa ja ketteröittää erikokoisten yritysten tuotantoa. Omronin TM-sarja tarjoaa entistä parempia ominaisuuksia robotiikan hyödyntämiseksi yrityksissä. Metecno Oy on sopimuksen myötä Pirkanmaan ja Satakunnan alueella yksi harvoista konevalmistajista, joka integroi Omronin laadukkaat cobotit osaksi yritysten tuotantoympäristöä.

Lisätietoja

Matti Metsähonkala, toimitusjohtaja
020 741 6210
matti.metsahonkala@metecno.fi


Metecno Oy toimittaa Konecranesille robottisolun

05.12.2019

Lue lisääMetecno Oy ja Konecranes, maailman johtava nostolaitteiden valmistaja, ovat tehneet sopimuksen robottisolun kokonaistoimituksesta yhtiön Hämeenlinnan tuotantotehtaalle.

Robottisolu sisältää kaksi robottia, kaksi konenäköjärjestelmää sekä puristimen ja laakerimakasiinin eli kaksi MeteMAN®-erikoiskonetta.

MetePRE®-esisuunnittelu robottisolusta on jo valmistunut ja solun varsinainen suunnittelu käynnistynyt. Projektin arvioitu valmistuminen on syksyllä 2020.

Sopimus vahvistaa Metecno Oy:n tavoitetta ja asiantuntijuutta toimia teollisuuden erikoiskonevalmistajana vaativissa projekteissa.

Lisätietoja

Mikko Similä, projektipäällikkö
020 741 6213
mikko.simila@metecno.fi


Metecno Oy:n uudet kotisivut

10.10.2019

Lue lisää


Metecnon messuosasto AE-tapahtumassa 2019.
Tervetuloa tutustumaan Metecno Oy:n uusituille kotisivuille! Halusimme nyt hieman isommin päivittää kotisivujamme, jotta kaikille tulisi selväksi, mitä Metecno Oy on yrityksenä ja mitä kaikkea palvelutarjontamme pitää sisällään. Tietenkin pian avattava uusi toimitilamme antoi luontevan syyn uudistua digitaalisesti samalla kertaa.

Uusina asioina haluamme nostaa esille etenkin yrityksemme tarinan, mission, vision ja arvot. Ajatuksen tasolla ja yrityksen sisällä nämä teemat ovat olleet selviä, mutta julkistuksen myötä nykyiset ja tulevat asiakkaamme toivottavasti tuntevat meidät entistä paremmin.

Referenssitarinat ovat toinen selkeä uutuus, jonka haluamme jakaa asiakkaillemme ja yhteistyökumppaneillemme sivujemme kautta. Joskus hyvät yhteistyöprojektit eivät välity vain videoiden ja teknisten innovaatioiden, vaan enemmän prosessien kautta. Päästämme referenssitarinoissa asiakkaamme ääneen ja heidän näkemyksensä kenties kertovat enemmän kuin mitä voimme itse kertoa.

Myös tämä Ajankohtaista-osio on jotain, mitä entisillä kotisivuillamme ei ollut. Toki tulemme jakamaan sisältöä toiminnastamme sosiaalisen median kanavissa kuten ennenkin, mutta kaikkien uusimpien uutisten ja kirjoitusten löytyminen samasta paikasta on varmasti joillekin mieluisa palvelu.

Yrityksenä pyrimme olemaan avoin ja luotettava toimija, jonka toiminta kestää tarkemmankin tarkastelun. Kotisivujen uudistuksella pyrimme viestimään tarkemmin vahvaa haluamme suunnitella ja rakentaa erilaisia erikoiskoneita. Vielä kerran tervetuloa ja toivottavasti viihdyt sivuillamme hyvin!