Yrityksen tarina – Hämeenkyröstä maailmalle – Metecno Oy

Yrityksen tarina

On vuosi 1993. 15-vuotias Matti Metsähonkala on rakentanut romuosista omin käsin ensimmäisen koneensa. ”Mönkijä”, erikoiskone, on tehty hyötykäyttöön. Sillä haetaan kuusihenkisen perheen polttopuut.

Muutamaa vuotta myöhemmin hän rakentaa Golfin ja Volvon osista vielä pyöräkuormaajan, jolla luodaan vuosikaudet oman ja naapureidenkin pihojen lumet. Metecno Oy:n perusta on valettu, vaikka Matti ei sitä vielä tiedäkään.

Metecno Oy:n perustaminen

Lukion jälkeen tie vei koneautomaatioinsinöörin opintoihin ja suunnittelijaksi hydrauliikka-alan yritykseen.

Päätös perustaa oma yritys tyhjästä v. 2008 ei aikanaan ollut kuitenkaan helppo. Se vaati ratkaisun lähteä pois hyvin menestyvästä yrityksestä, joka tarjosi varman insinöörin työn usean vuoden ajan. Puolentoista vuoden mittaiselta oman talon rakennusvapaalta palatessaan Matilla oli esimiehelleen asiaa:

– En palaa töihin vaan perustan oman yrityksen.

Metecno Oy perustettiin yhden tilauksen varassa, vailla valmista asiakaskuntaa, mutta päättäväisyydellä ja halulla tehdä jotakin omaa.

Vaikeuksia ja voittoja

Mattia kiinnosti logiikkaohjelmointi, jota hän opetteli talonrakennuksen sivussa.

Ensimmäisen logiikkaohjauksen hän teki juuri omaan taloon ja projektista syntyi palava, mutta pysyvä kiinnostus tehdä lisää koneita älykkäällä ohjauksella:

– Rakensin Metecnon ensimmäistä konetta noin puoli vuotta rakentamassani pienessä hallissa. Tuolloin tein kaikki työvaiheet suunnittelusta koneen rakentamiseen itse, koska muita työntekijöitä ei ollut.

Hankalin vaihe koettiin v. 2012, kun yrityksen liikevaihto koki notkahduksen ja nuoren yrittäjän usko oli koetuksella. Samaan aikaan toinen suuri hydrauliikka-alan toimija tarjosi Matille sopivaa työpaikkaa, joten ajatus yrityksen lopettamisestakin ehti kyteä. Pari vuotta kuitenkin sitkuteltiin suomalaisella sisulla.

Käänne parempaan tapahtui laajennuksen myötä v. 2015, kun lisätilalla kyettiin vastaamaan tilausten kasvavaan määrään ja niin voitiin palkata yrityksen kolmas työntekijä. Vuodesta 2015 alkaen onkin tasaisesti palkattu uusia työntekijöitä ja tehty kalustoinvestointeja.

Yrityksen nykytila

Tänä päivänä Metecno Oy on keskellä historiansa suurinta kasvua. Yrityksen alkuajoista pysyneet toimitilat Hämeenkyrön maalaismaiseman rauhassa vaihtuivat syksystä 2019 alkaen.

Yrityksen tarina on jatkunut keskellä kasvavaa teollisuusaluetta Nokian Kolmenkulmassa. Muutos merkitsee myös suurta mahdollisuutta, sillä uusissa tiloissa yrityksen suunnittelu- ja tuotantokapasiteetti on paljon korkeammalla tasolla.

Metecno Oy numeroina

Matti Metsähonkalan alkujaan yhden hengen yritys työllistää nykyään yksitoista henkilöä ja palvelee tunnettuja suuryrityksiä.

Yrityksen haastava palveluratkaisu edellyttää jatkuvaa halua kehittää omaa toimintaa. Tästä viimeisimpänä osoituksena ISO 9001:2015 johtamisjärjestelmästandardin sertifiointi erikoiskoneiden myynnin, suunnittelun ja valmistuksen osalta syksyllä 2021.

Taloudellisesti yritys on vahvalla pohjalla. Siitä osoituksena vahvin AAA-luottoluokitus kuutena peräkkäisenä vuonna, ja ennätysliikevaihto vuonna 2022. Tärkein ei ole muuttunut:

– Edelleen nautin joka päivä tekniikan mahdollisuuksista, koneenrakennuksesta ja siihen liittyvästä innovoinnista; intohimo ei ole laantunut mihinkään, päinvastoin. Parasta on kuitenkin ollut, kun on saanut rekrytoida samanhenkisiä, osaavia ihmisiä rinnalle. Muodostamme tiiviin yhteisön, jossa on jatkossakin hyvä paiskia töitä yhteisen hyvän eteen.


Metecno Oy – Teollisuuden erikoiskonevalmistaja jo vuodesta 2008